Historia

Sankt Petersburg grundades 1703 av Peter den Store. Under det stora nordiska kriget erövrade Peter den Store det svenska fortet Nyeskans och den lilla staden Nyen, som låg där Sankt Petersburg ligger idag. Han började genast bygga nya befästningar på platsen. De befästningarna var Peter-Paulfästningen, som står där än idag. Tiotusentals trälar, fångar och livegna bönder dog under byggandet av staden. Peter den store dog 1725, och tre år efter hans död blev Moskva återigen rikets huvudstad.

Redan 1732 valde dock kejsarinnan Anna av Ryssland att göra Sankt Petersburg till huvudstad igen. Sankt Petersburg var sedan den Romanovska ättens säte och hemvist för tsarernas hov ända fram till den ryska revolutionen 1918. När de livegenskapen avskaffades 1861, och den industriella revolutionen började flyttade stora mängder före detta bönder till Sankt Petersburg och stora, fattiga områden växte upp runt staden. Under denna tiden växte stadens befolkning förbi den i Moskva, och Sankt Petersburg utvecklades till en av de största industristäderna i Europa.

Sankt Petersburgs roll i Rysslands historia kan inte underskattas. Inte mindre än tre tsarer har mördats i Sankt Petersburg. Förutom den lyckade revolutionen 1918 så har uppror gjorts mot tsarväldet både 1825 och 1905. Båda revolutionerna slogs dock ner och makten låg kvar hos tsaren tills 1917 års som till slut ledde till att Lenin tog makten och att tsarfamiljen mördades. År 1931 mördades även den kommunistiske ledaren i Sankt Petersburg, som vid den tiden bytt namn till Leningrad. Det blev startskottet för utrensningarna Stalin genomförde inom kommunistpartiet i Leningrad och stora delar av samhället.

Under Det stora fosterländska kriget, som andra världskriget kallas i Ryssland, belägrades Leningrad av tyska trupper. Mellan 700000 och en miljon människor förlorade livet under de fruktansvärda förhållanden som rådde i staden under de 872 dagar belägringen varade.

Stora delar av Sankt Petersburg står upptagna på UNESCOs världsarvslista. Staden sägs ha närmare 8000 arkitektoniska monument.

No reviews yet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *