Sankt Petersburg Opera & Balett

Den världsberömda Mariinskijteatern, som öppnade 1860 är döpt efter Maria Alexandrovna, hustru till Tsar Alexander II. Teatern har haft ett flertal namn under åren, som en reflektion av samhällets omvälvningar. Verk av många ryska och utländska mästare har uppförts på dess scen, men mest känd är nog teatern som hemmascen för Mariinskijbaletten, men även Mariinskijoperan och Mariinskijorkestern huserar här.

Idag uppförs operor, klassiska konserter och balettföreställningar på teatern.

Mikhailovskijteatern, som etablerades 1833 har även den bytt namn när det politiska klimatet har skiftat. Dess nuvarande namn är även dess originalnamn. Teatern är döpt efter Michael Pavlovitj, storfurste av Ryssland. Historiskt sett har teatern uppfört operor, baletter och andra föreställningar av mästare från hela Europa, och fortsätter att göra så än idag.

 

Alexandrinskijteatern, som grundades 1756, är den äldsta nationalteatern i Ryssland. Teatern har haft sin hemmascen i samma byggnad sen 1832. Byggnaden är med på UNESCOs Världsarvlista. Teatern är döpt efter tsaritsan Alexandra Fjodorovna, hustru till Nikolaj I. Teatern uppför både verk av inhemska kompositörer såväl so utländska. Bland verken märks exempelvis Hamlet, Svansjön och Så tuktas en argbigga..

Eremitageteatern byggdes mellan 1783 och 1787 på order av Katarina den Stora. Den sågs alltid som en representation av Katarinas egen smak, då föreställningarna som framfördes ofta bar hennes personliga prägel. Hon beställde komedier som var speciellt avsedda att framföras på teatern, och operor komponerade till hennes egna libretton.

Idag används teatern som föreläsningssal, opera-, balettscen och för framföranden av kammarmusik.

St Petersburg Chamber Opera grundades 1987, men har trots sin ringa ålder kommit långt. Den prisbelönta teatern har turnérat i Finland, Schweiz, Tyskland och USA. Länge var teatern utan en hemmascen, men har nu hittat ett hem i Sankt Petersburgs gamla stad. Dagens repertoar innefattar operor, musikaler, komedier, farser och andra teaterstycken.

 

No reviews yet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *