Transporter

Tunnelbanan i Sankt Petersburg är väl utbyggd, och en sevärdhet i sig självt. De över 50 stycken stationerna är vackra och välstädade. Tågen går på fyra olika linjer och går ungefär var tredje minut mellan cirka 05.30 och 0.30. Tunnelbanan är inte bara effektiv och välskött utan även billig.

Sankt Petersburg har fler spårvagnar än någon annan stad i världen. Spårvagnsnätet är väl utbyggt. Konduktören betalas med kontanter om man inte skaffat ett respass tidigare.

Busstrafiken i Sankt Petersburg kan vara lite förvirrande. De reguljära bussarna fungerar som vi är vana vid, även här betalar man kontakt till konduktören om man inte har ett respass. Dessutom finns det T-bussar, eller taxibussar. De tar endast emot kontanter, respass gäller inte. Generellt sätt är trängseln mindre på dessa. Den tredje sortens bussar är E-bussar, eller expressbussar. Ombord på dessa fungerar bara kontanter, och de kan mycket väl hoppa över hållplatser om ingen väntar vid dem, eller någon passagerare har sagt till att de vill gå av bussen.

Trådbussar trafikerar även de Sankt Petersburg. Ombord gäller endast kontanter eller respass.

Besökare kan även ta en Marshrutka som är en privatägd van eller minibuss som trafikerar en bestämd linje i staden och dess förorter. Systemet är ganska förvirrande, men de kan ofta vara det bästa sättet att ta sig till sevärdheter utanför själva innerstaden.

Taxibilar finns det gott om i Sankt Petersburg. Normalt sett kör de på taxameter, annars är det en god idé att förhandla om priset innan resan så den inte blir mycket dyrare man tänkt sig.

No reviews yet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *